KÚRDAR HÖFÐA TIL HEIMSBYGGÐARINNAR: KOMIÐ Í VEG FYRIR ÁRÁS TYRKJA Á ROJAVA!

HDP merki.png

Kúrdar um allan heim hafa lýst áhyggjum yfir yfirvofandi innrás Tyrkja í Rojava, sjáfstjórnarhérað Kúrda í Noðrður-Sýrlandi.

Þar með yrði merkileg lýðræðistilraun (lýðræði í nærumhverfinu byggt á jafnrétti kynjanna og aðkomu allra hópa) upprætt en Tyrkir og Sýrlendingar gætu hafa náð samkomulagi um að einmitt þetta yrði gert.

Lýðræðisfylkingin, HDP, flokkur Kúrda í Tyrklandi, sem er í nánum tenglsum við Kúrdana í Rojava, sendi í gærkvöldi frá sér tilkynningu þar sem höfðað er til allrar heimsbyggðarinnar að koma í veg fyrir tyrkneska innrás og þá hugsanlega einnig árás stjórnarhers Sýrlendshers úr suðri.

Baka til sitja Rússar og Íraira, Sýrlandsmegin og Bandaríkjamenn að baki Tyrkjum úr norðri. Trump segist munu rústa efnahag Tyrkja ef þeir gangi of langt!) en langt mega þeir þó ganga því forseti Bandaríkjanna hefur með yfirlýsingu sinni gefið grænt ljós á innrás eins og NATÓ gerði í júlí 2016 skömmu áður en tyrkneski herinn hóf loftárásir á Kúrda.

Trump segir ennfremur að ISIS verði nú á ábyrgð Tyrkja. Eftir að tyrkneski herinn réðst inn í Afrin (nokkru vestar í Norður-Sýrlandi en Rojava) í febrúar 2016 nýttu Tyrkir ISIS í baráttunni við Kúrda.

Ömurelgt er til þess að hugsa að nú verða fasistar ISIS samtakanna leystir úr haldi í Rojava með velþóknun Bandaríkjaforseta. Þau verða ófá misindisverkin sem nú þarf að láta þá vinna þar og víðar eftir að Tyrkir (og hugsanlega einnig stjórnarher Sýrlands) hafa brotið lýðræðistilraunir Kúrda á bak aftur.

Látum þetta ekki gerast.

Hér er á ensku yfirlýsing HDP flokksins:

October 7, 2019

A new military front in Northern Syria will deepen the deadlock.

The most urgent need in Syria is to start a democratic dialogue and negotiation process inclusive of all parties towards ending the civil war in the country. And the biggest threat is a new military intervention. That is why the fact that the AKP-MHP government has put forward a new military incursion against the Northern and Eastern Syria is an extremely dangerous and wrong step.

This step does not aim to maintain the territorial integrity of Syria or build a democratic regime, but operate on Syrian territory and change its demographic structure. The intervention itself and its objectives will severely violate the most fundamental principles of international law. The destruction and population engineering caused by such an intervention will also fall into the category of a crime against humanity with respect to the international law.

The peoples of Northern Syria, who sacrificed tens of thousands of people and resisted for their freedom in the fight against ISIS, are now faced with threats and chaos once again. Not only the Kurds, but also the Arabs, Turkmens, Assyrians, Armenians and Yazidis inhabiting the region are in great danger.

The war crimes and demographic change in Afrin and Şhehba regions carried out by various proxy forces of Erdoğan's regime are blatant. Now, now they want to spread this policy of demographic change throughout Northern Syria. Instead of the Arab Belt, which was implemented in the 1970s [by Hafez Assad to displace the Kurds and settle Arabs into the evacuated settlements, trans.], the AKP-MHP government is trying to establish a Salafi-Jihadist Belt this time, which will aggravate regional instability.

Furthermore, if the ISIS prisoners are delivered to the AKP-MHP government and the responsibility to deal with them is given to Turkey as mentioned in the White House statement, it will pose a grave threat and problem to our country. This step will also create the possibilities for ISIS to reorganize, wake its sleeper cells, and drag the region back into deep darkness as it was in 2014. In addition, ISIS will become a factor that will directly affect the political stability and social fabric in Turkey.

We call on all the international entities involved in the Syrian issue, first and foremost the United Nations, to take responsibility in the face of this situation that is in violation of the international law and that poses an immediate risk for a new war.

We call on the forces of peace and democracy in Turkey to take an effective and determined stance against the AKP-MHP alliance that is trying to consolidate its destabilized rule. Such a military intervention means more repression on the society in Turkey, more financial burdens, poverty, a deepening crisis, widespread lawlessness and the lack of democracy.

With this likely intervention, Turkey is being dragged into a dangerous and deep trap, an adventure with no boundaries. We can stop this together.

Fréttabréf